Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarea unor tratamente endovaginale, a instilatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor. Recoltarea secretiei vaginale sau endocervicale este preferabil sa fie executate de catre medicul ginecolog.
In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare. Recoltarea secretiei uretrale este preferabil sa fie executata de catre mediculul urolog.
Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece, antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul va fi negativ chiar daca infectia exista.
Pentru urocultura, , recoltarea se face dimineata, din prima urina.
Recipientul de recoltare trebuie sa fie steril.
Recoltarea se face dupa o toileta riguroasa a regiunii genitale cu apa si sapun.
Primele picaturi sunt eliminate in toileta, iar urina din jetul mijlociu este colectata direct in urorecoltor, avand grija sa nu atingem nici recipientul, nici dopul acestuia de nici un obiect din jur pentru a nu contamina proba.
Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.
Recoltarea urinii se face din prima urina de dimineata intr-un recipient steril.
Recoltarea se face dupa o toaleta riguroasa a regiunii genitale, cu apa si sapun, colectandu-se primul jet de urina.
Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiana.
Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente speciale, numite coprorecoltoare.
Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprorecoltorul fara mediu de transport.
Acest examen necesita repetarea lui la intervale de cateva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.
Coprocultura impune recoltarea fecalelor in coprorecoltorul cu mediu de transport.
Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele dstrug flora microbiana, iar rezultatul va fi negativ chiar daca infectia exista.
Exudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si a mucoasei faringiene).
Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exudatului faringian.
Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele distrug flora microbiana, iar rezultatul exudatului faringian va fi negativ chiar daca infectia exista.